Thomas Tvivlaren - Startsida

söndag, november 09, 2008

Piratrörelsen driver informationserans klasskamp
Yttrandefriheten mår bäst när den nyttjas. Kommentera!

Den nya tidens klasskamp drivs av piratrörelsen. Remix: Thomas Tvivlaren
"Men kan man verkligen tjäna pengar på det där, det är ju hur lätt som helst att...?" Otaliga är de spontana tankar alternativt diskussioner med försäljningsavdelningen på de ställen jag arbetat som samtliga resulterat i den inledande meningen. Känner du igen dig? Har du liksom jag tänkt tanken fler gånger än upphovsrättslobbyn varit i regeringskansliet? Vi är garanterat inte ensamma. Samtidigt finns det en stor grupp människor i detta avlånga land som är dator- och teknikanalfabeter och i praktiken befinner sig i den nya tidens utanförskap. Vi har dessutom en stor grupp människor som "visst kan data", dvs de öppnar Outlook på morgonen, "Internet" (av majoriteten kallat browser och av De Aderton, och knappast flera än så, nätbläddrare) på lunchen och framåt 17-snåret klickar de på "Start"-knappen för att paradoxalt nog avsluta sin dag framför datorn.

När jag var 11 år köpte jag min första riktiga hemdator. (Ja, "köpte"! Jag sparade ihop till den själv under ett sommarlov där större delen av tiden ägnades åt att rensa buskar eller kratta löv. Min salig mor förstod dessvärre inte riktigt vitsen med ännu en hög potentiellt passiviserande elektroniskt skrot. Faderskapet, som alltid avskytt allt vad sport heter, pratade märkligt nog om att "Björn Borgs pappa givit honom ett tennisracket en gång i tiden och nu levde han på tennisen". Förståeligt nog hade han inte insikt om att en hemdator de facto skulle kunna bli - och sedermera blev - mitt tennisracket.) Det var en Commodore 64 med en Datasette 1530. Det senare, namnet till trots, var inget mer avancerat än en simpel bandspelare för datalagring som förhoppningsvis blivit azimutkalibrerad innan köpet på Stor och Liten. Det är svårt att inte bli nostalgisk vid denna typ av återblick och för er som har liknande erfarenheter så tickar säkert nostalgipulsen som intäktskontot hos advokatfirman MAQS när upphovsrättlobbyn gör sina månatliga utbetalningar. Min hemdator och min kopiering, numera historielöst kallat fildelning, lade grunden till mitt stora datorintresse och min IT-kunskap vilken min karriär inom IT-branschen sedan dess vilar på.

Jag vet att somliga av er som läser detta har sin hemvist i det strikt liberala lägret och för att ni inte ska få en allergisk reaktion så ber jag att få förvarna om att det som följer inledningsvis kan verka provocerande. Jag förstår och respekterar er ståndpunkt men jag delar den inte; i varje fall inte helt. ViJag delar de facto synen på många av de frihetliga frågor som klassisk liberalism en gång i tiden stod för och som en fungerande demokrati faktiskt vilar på. Andas nu lugnt, tag ett glas vatten och stålsätt er så kommer ni förhoppningsvis hålla med om att vi fortfarande befinner oss på piratrörelseterritorium, dvs befriat från det politiska vänster/höger-paradigmet.

Nu ska vi nämligen diskutera klasskamp (tag djupa andetag liberal, pulsen normaliseras snart). Det är nämligen dags för piratrörelsen att aktivt driva den nya klasskampen. Den nya tidens klasskamp. Informationserans marxism om man så vill. För att återknyta till inledningen så är jag övertygad om att vi inom piratrörelsen ofta, om inte dagligen och kanske stundligen, gör tekniska saker som vi uppfattar som självklara. De är så självklara att vi inte ens reflekterar över att de inte är självklara för stora delar av folket. Medvetet eller undermedvetet så är dessa självklarheter en bidragande orsak till vår positiva syn på den nya tiden. Medvetet eller undermedvetet så gör detta att vi ser möjligheter där andra ser problem. Vi utbrister ett rungande JA, andra skriker förskräckt NEJ. Okunskap och brist på insikt har nämligen en sällsynt förmåga att generera rädsla och negativitet. Detta är nyckeln till att fylla igen groparna och jämna till informationserans esplanad och därmed öka förståelsen för och sympatierna med piratrörelsen och piratpartiet. Jag har uttryckt detta tidigare:

Partisympatier i all ära men det är minst lika viktigt att förstå och få andra att förstå varför den nya tidens möjligheter är fantastiska och viktiga. Med denna insikt så utkristalliseras ofta piratrörelsens idéer och frågor som självklara och så oumbärliga att de är värda att kämpa för.


Om fler människor får upp ögonen för den nya tiden oavsett om det gäller synen på att dela med sig av kultur och kunskap, värnandet om och utvecklandet av demokratin eller kampen för det fria samhället så kan varken lag, lagvrängare, pseudodiktatorer eller vinstintressen sätta stopp för utvecklingen. Makten skall i en demokrati utgå från folket. När makten glömt detta så måste folket stå upp och påminna dem. Låt oss ge de som ännu inte kan stå kryckor och stöd tills de själva kan stå upp! Lyft informationserans kunskapsmässiga proletariatet! Det är den nya tidens klasskamp!

Kort och gott, börja från och med nu att identifiera det som jag ovan beskrev som självklarheter, dvs sådant som du ofta gör och som du har nytta av men som noviser på den nya tidens plattform(ar) troligtvis ännu inte lärt sig. Det behöver inte vara avancerade algoritmer och programkod utan hellre smarta sätt att använda program, hantera operativsystem, nyttja nätet eller bara i allmänhet underlätta och förbättra vardagen i informationseran. Skriv sedan blogginlägg, how-to:s, guider, gör YouTube-demos etc. Enbart fantasin och din kreativitet sätter ribban. Tänk högt och visionera! Om vi utgår från siffrorna över antalet informationsdelare i Sverige så har vi en startpunkt att spekulera kring. Det finns redan nu 2.2 miljoner informationsdelare i Sverige och målet ska inte vara att vi ska bli 2.25 miljoner utan snarare 15 miljoner; 9 miljoner som redan bor här och 6 miljoner som invandrat för att de vill bo i framtidslandet Sverige!

För de av er som fortfarande störs av ordet klasskamp så ska jag göra ett sista försök att övertyga genom en halvkäck och lagom marknadsrelaterad sentens: Piratpartiet är för den nya tidens medborgare vad Clas Ohlson är för hemmafixaren. [Classe, jag skickar bankkontonumret brevledes pga orsaker bortom min kontroll.]

Etiketter: , , , , , ,

Yttrandefriheten mår bäst när den nyttjas. Kommentera!
Skrivet av Thomas Tvivlaren @ 15:59

#: Kommentar från Blogger opassande.se, 2008-11-09 17:19

Blir påmind om en artikel i IDG där man diskuterade det framtida klass-samhället. "De som kan tillgodogöra sig internet, och de som inte kan." Ungefär. De som känner sig hemma med datorer och det digitala, får helt enkelt ett försprång mot resten. En idé man kan polera vidare från också, faktiskt. Hur viktigt det är att undvika alltför stora klass-skillnader, där just KUNSKAP är det som separerar.

 

#: Kommentar från Blogger Björn, 2008-11-09 18:28

Det handlar alltså inte om att man ska få all information serverad gratis på ett silverfat, utan att man inte ska behöva betala för _tillstånd_ att tillgodogöra sig information utan att man har
rätt att läsa

 

#: Kommentar från Blogger Thomas Tvivlaren, 2008-11-10 21:29

@Emma: Absolut! Det riktigt intressanta är ju också att om man lyckas hålla sig vid kunskapen som separator så finns det stora möjligheter att minimera "klassklyftorna" genom att det som ligger till grund för kunskapen, dvs information, sprids och delas i möjligaste mån. Då digital information är en multiplicerbar resurs utan förluster kan framtiden potentiellt sett så hyfsad ut... Några hinder på vägen finns ju dock! :)

 

#: Kommentar från Blogger Thomas Tvivlaren, 2008-11-10 21:31

@Björn: Förstod inte om det var en fråga eller ett påstående. En negation alt. bisats för mycket?

 

#: Kommentar från Blogger Björn, 2008-11-11 03:37

Det var menat som ett klargörande påstående, men när jag läser min egen kommentar igen inser jag att det blir en aning kryptiskt. :-/

(Borde funka med att byta ut andra förekomsten av ordet "utan" till en punkt och påbörja ny mening med ordet "att" som kommer därefter, ja)

Helt enkelt ett försök att på ett icke-nördigt påvisa att det är skillnad mellan free (fri) och free (gratis), "free as in free speech not as in free beer" osv...

Att någonting är fritt betyder ju inte att det inte går att sälja, däremot innebär det ju att man inte kan sälja tillstånd och licenser för vem som ska få använda och sprida vidare detta någonting.

Ja, jag inser att jag antagligen "predikar för kören", men att det är en viktig detalj, som ibland glöms bort (eller med flit, av vissa som byggt en industri kring att sälja sådana tillståndslicenser, blandas ihop).

 

#: Kommentar från Blogger Thomas Tvivlaren, 2008-11-11 10:00

@Björn: Gött, då är vi på samma våglängd.

 
Laddar...